Moxa is een traditionele oosterse therapie die zijn oorsprong vindt in de Chinese geneeskunde (TCG). Het wordt vaak gebruikt in combinatie met acupunctuur of Chinese hoofd nek schouder massage, maar is een op zich staande behandeling. De techniek maakt gebruik van gedroogde bladeren van de bijvoetplant (Artemisia vulgaris), die worden verbrand om warmte op specifieke punten van het lichaam over te brengen.
Geschiedenis van Moxa
Oorsprong: De praktijk van moxa dateert van duizenden jaren geleden en komt uit China, maar het wordt ook veel gebruikt in Japan, Korea en andere Aziatische landen.
Etymologie: De term “moxa” is een westerse afgeleide van het Japanse woord “mogusa”, wat verwijst naar het bijvoetkruid.
Ontwikkeling: In de oude Chinese geneeskunde werd moxa gebruikt om de doorstroming van Qi (levensenergie) te bevorderen en koude, vocht en wind uit het lichaam te verdrijven.
Verspreiding: Door de eeuwen heen verspreidde de techniek zich naar andere Aziatische landen, waar het zich verder ontwikkelde. In Japan werd moxa verfijnd en kreeg precieze toepassingen.
Moderne tijd: Tegenwoordig wordt moxa vaak gecombineerd met acupunctuur in zowel traditionele als moderne alternatieve geneeskundepraktijken over de hele wereld vooral bij vrouwelijke hormonale klachten en vruchtbaarheidsproblemen.
Toepassing van Moxa
Moxa kan op verschillende manieren worden toegepast:
Directe Moxa: Kleine kegels van moxa worden direct op de huid geplaatst en aangestoken. Dit kan lichte verbranding veroorzaken.
Indirecte Moxa: Moxa wordt verbrand boven de huid, vaak op een acupunctuurnaald of via een moxastick.
Moxasticks: Lijkend op een sigaar, waarbij de brandende moxa dichtbij de huid wordt gehouden.
Navelmoxa: Moxa wordt in de navel geplaatst en aangestoken, vaak gemengd met zout of gember.
Therapeutische werking
Moxa wordt gebruikt om:
Koude en vocht uit het lichaam te verdrijven.
De doorstroming van bloed en Qi te verbeteren.
Pijn te verlichten, vooral bij chronische gewrichtsklachten.
Spijsverteringsproblemen en menstruatiepijn te verlichten.
Het immuunsysteem te versterken.
Fertiliteitsproblemen
Hormonale klachten o.a. rondom menstruatie en menopauze