Guasha

Guasha

Guasha heeft een rijke geschiedenis die duizenden jaren teruggaat en zijn oorsprong vindt in de traditionele Chinese geneeskunde (TCM). Het werd voor het eerst gebruikt in China tijdens de Qin-dynastie (ongeveer 221-206 v.Chr.), hoewel er aanwijzingen zijn dat de praktijk al veel ouder is. Het werd oorspronkelijk toegepast als een manier om gezondheidsproblemen te behandelen en de balans van energie (Qi) in het lichaam te herstellen.

Oorsprong en ontwikkeling

Het woord “gua” betekent “schrapen” en “sha” verwijst naar de roodachtige plekken die verschijnen op de huid na de behandeling, als gevolg van de verhoogde bloedcirculatie en stagnatie van het Qi die worden “weggeschrapt”. Guasha werd oorspronkelijk gebruikt door boeren, arbeiders en andere mensen die fysiek zwaar werk verrichtten, omdat het een eenvoudige, effectieve manier was om spierpijn, stijfheid en andere lichamelijke klachten te verlichten.

In de vroege geschiedenis werd guasha vaak toegepast op grote delen van het lichaam, vooral op de rug, schouders en nek, maar ook op de ledematen. Men gebruikte hiervoor verschillende gereedschappen, zoals schalen van dierlijke botten, hoorn, hout of steen. De behandelende persoon zou dan met een schuine beweging over de huid schrapen, vaak in combinatie met kruidenolie om de huid te beschermen.

Guasha in de traditionele Chinese geneeskunde

In de traditionele Chinese geneeskunde wordt guasha beschouwd als een manier om blokkades in de energiestroom van het lichaam te verhelpen. Het doel is om de bloedsomloop te bevorderen, stagnaties in het Qi op te heffen, en het immuunsysteem te versterken. Volgens de TCM-theorie kunnen fysieke klachten ontstaan door blokkades of stagnatie van het Qi, wat kan leiden tot pijn, ontsteking en ziekte. Guasha helpt om de natuurlijke stroom van Qi en bloed te herstellen, waardoor het lichaam beter in staat is zichzelf te genezen.

Guasha in de moderne tijd

Hoewel guasha zijn oorsprong in China heeft, is de techniek in de afgelopen decennia over de hele wereld verspreid en wordt het nu wereldwijd toegepast. Het wordt niet alleen gebruikt voor lichamelijke klachten, maar ook als een ontspannende, verjongende gezichtsbehandeling. Gezichts- en huidverzorgingsindustrieën hebben guasha omarmd en het als een manier gepromoot om de gezichtshuid te verfrissen en te verjongen, vaak met kleinere, verfijnde guasha-stenen van bijvoorbeeld jade of rozenkwarts.

Guasha wordt tegenwoordig niet alleen in China, maar zeker ook in het Westen steeds populairder, zowel als een therapeutische behandeling voor lichamelijke pijn als voor een schoonheidsbehandeling.

Behandeling

Een guasha-behandeling is een traditionele Chinese therapie die gebruik maakt van een gladde, vaak houten of jade steen om de huid te schrapen. Het doel is om spanning te verlichten, de bloedcirculatie te verbeteren en energieblokkades in het lichaam te verwijderen. De behandeling wordt meestal uitgevoerd op de rug, schouders, nek en soms op het gezicht.

Guasha wordt vaak toegepast bij spierpijn, verkoudheid of verklevingen in de spieren. De techniek kan ook helpen bij het verminderen van ontstekingen en het bevorderen van het algehele welzijn. Na de behandeling kunnen er vaak rode of paarse plekken op de huid verschijnen, die meestal na een paar dagen verdwijnen en tekenen zijn van de doorbloeding die is gestimuleerd.

Wil je de effecten, voordelen en vele toepassingen zelf ervaren van guasha?